Blog.

Alles over gordijnen

Alles over gordijnen

Gordijnen zorgen voor privacy, bepalen de lichtinval, hebben een isolerende werking en een positief effect op de akoestiek in huis. Daarnaast zijn ze bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het resultaat staat of valt met de manier waarop een gordijn wordt opgehangen en voor welke materialen u kiest. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij vertellen u graag alles wat u moet weten over gordijnen.

Welke gordijnstof past bij uw stijl?

Van lichtdoorlatend of transparant, semi-transparant tot verduisterend; er valt heel wat te kiezen als het om gordijnen gaat. Transparante gordijnen zijn met name bedoeld voor het filteren van licht en worden vaak als tussenlaag toegepast in combinatie met andere gordijnstoffen. Transparante gordijnen, ook wel vitrage genoemd, zorgen wel voor die subtiele lichtinval die uw woonsfeer zo anders maakt. Het semi-transparante gordijn is iets minder lichtdoorlatend dan het transparante gordijn en biedt daardoor iets meer kleurnuance. Semi-transparante gordijnen worden daarom veel als inbetweens toegepast, tussen vitrage en een overgordijn in. Voor wie wel graag licht binnen wil laten, maar geen behoefte heeft aan nieuwsgierige blikken van buitenaf, zijn er ook geschikte stoffen. Verduisterende gordijnen bieden uitkomst in de slaapkamer, maar zijn ook geschikt in andere ruimtes waar overmatig zonlicht als hinderlijk wordt ervaren.

       

Wel of niet kiezen voor Inbetweens

Inbetween betekent letterlijk ‘er tussen in’. De dikte van de stof zit tussen vitrage en overgordijnen in. Inbetweens zijn meestal gemaakt van polyester garens, omdat deze sterk en soepel zijn. Deze gordijnen kennen enige transparantie. Wanneer u overdag van buiten naar binnen kijkt, kunt u hier niet doorheen kijken. Wanneer het licht ’s avonds binnen aan is, ziet u van buiten alleen silhouetten van personen. Door een lamp in de vensterbank te plaatsen zijn de silhouetten niet meer te zien. Tip: witte inbetweens schijnen minder door dan zwarte inbetween-stof.

       

Welke plooi kiest u voor uw gordijn?

Een geplooid gordijn dempt het geluid. Geluid wordt gedragen door geluidsgolven die tegen de muren weerkaatsen. Een hol geluid in uw huis, kunt u voorkomen door gordijnen met plooien op te hangen. De plooien breken de geluidsgolven en zo ontstaat er demping. Hoe meer plooien een gordijn heeft, des te meer demping. Hieronder noemen we enkele van de meest voorkomende plooien:

  • Kiest u voor een enkele plooi dan betekent dat een minimale plooivorming voor het raam en daarmee voor het kleinste pakket aan de zijkant als de gordijnen geopend zijn. Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Een gordijn met een dessin op een kinderkamer komt beter tot zijn recht met een enkele plooi. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder- of slaapkamer. Is een gordijn hoger dan 200 centimeter, dan geeft een dubbele plooi een mooier resultaat. Dus hoe hoger het gordijn, des te meer plooien nodig zijn om de stof mooi te laten hangen.
  • Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Gordijnen met een vlinderplooi hangen door meer stofverbruik met een mooie plooival voor het raam. Voor een woonkamer adviseren wij een dubbele plooi.
  • Het meest stugge gordijn krijg je met een wave plooi nog strak geconfectioneerd. Een uitgekiend systeem van runners, gordijnband en gordijnhaakjes vormen de basis voor een strak gordijn. Wave is een combinatie van runners die door middel van koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden zijn en wave-band dat als een breed plooiband aan de bovenkant van het gordijn wordt gestikt. Voor een juiste werking moeten hier ook de speciale wave-haakjes worden toegepast. Door de combi van runners, wave-band en wave-haakjes hangt het gordijn in golfvorm onder de rail.

       

De juiste roede en gordijnringen

Een gordijn met een roede en ringen past in verschillende woonstijlen, van een landelijk interieur tot een modern woonstijl. De ingestanste ringen worden gelijkmatig verdeeld over de breedte van het gordijn. Alle ringen zijn gemaakt van RVS (roestvrijstaal), zodat er geen roestvorming ontstaat na het wassen. Het ringgordijn kan eenvoudig en met weinig ruimte naar de zijkant worden geschoven. Bij verduisterende gordijnen moet u er rekening mee houden dat er door de ringen nog wat licht komt. De ringen zijn in diverse kleuren en maten verkrijgbaar.

       

Korte tips:

  • Wilt u uw interieur een oppepper geven, dan zijn gordijnen een snelle en gemakkelijke manier om een huis een andere uitstraling te geven.
  • Is uw huis niet uitgerust met hoge plafonds? Met gordijnen in transparante en semi-transparante stoffen en lichte kleuren houdt u het luchtig, terwijl de zon en nieuwsgierige blikken geen kans hebben.
  • Het is een misverstand dat een dik geweven gordijnstof automatisch een isolerende werking heeft. Gebruikt u daarbij een overgordijn met een voering die dun en strak geweven is, dan profiteert u wel van deze werking. De lucht tussen de gordijnstoffen hangt stil en isoleert zodoende.

       Een mooie lichte woonkamer met grote ramen waar een groen bankstel instaat met een fauteuil en bijzettafeltjes.

Benieuwd om binnen te kijken bij …?

Wat doe je als je gaat verhuizen en je hebt een totaal nieuw interieur nodig? Precies, je doet inspiratie op bij meubelwinkels, woonboulevards en vloer – en raamdecoratie specialisten. Deze familie uit Ittervoort ging een kijkje nemen bij Budget Home Store XXL, gevestigd binnen Home Park Inter Chalet in Horst. Ze gingen op zoek naar een kast en kwamen uiteindelijk uit bij Poels Wonen | Slapen. Benieuwd naar hun verhaal? Lees dan snel verder.

Binnen kijken bij…